Megkezdte működését az ABB ultragyors elektromos autó töltője Budapesten

Budapest, 2012. április 4. – Üzembe helyezték az első ultragyors, elektromos autókat feltöltő állomást Budapesten, a MOL Istenhegyi úti új, Európában is egyedülálló környezetbarát töltőállomásán. Az ABB technológiájának köszönhetően Magyarországon elsőként kezdte meg működését egy olyan gyorstöltő, amely mindössze 15-30 perc alatt képes menetkészre feltölteni egy CHAdeMO csatlakozóval rendelkező elektromos autó akkumulátorát. A töltőállomáson az elektromos autó feltöltése ingyenes.

Az ABB nemzetközi vállalatcsoport vezető szerepet tölt be az energetikai és automatizálási technológiák területén és lehetőséget teremt ügyfelei számára, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a tevékenységük okozta környezeti ártalmakat. Az ABB elkötelezett a fenntartható fejlődés, így a környezetkímélő közlekedési technikák iránt is, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az ABB egyik új terméke, az elektromos autók feltöltését biztosító gyorstöltő. Ez jelentős lépés az elektromos autózás területén, hiszen ez az első gyorstöltő állomás Magyarországon és egyben mérföldkő a gyorstöltő hálózat kiépítéséhez is. Az elektromos autózás elterjedése csak akkor lehetséges, ha a töltő infrastruktúra is kiépül, így az ABB segítségével egy jelentős akadály hárulhat el az elektromos autózás szélesebb körben való elterjedése elől.

Az ABB globális szereplő és kiterjedt nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik az elektromos autóknál használt egyenáramú gyorstöltők piacán. Az ABB hasonló egyenáramú gyorstöltő technológiája már 18 országban bizonyított, többek között a közelmúltban telepítettek elektromos autókat kiszolgáló gyorstöltőket hagyományos töltőállomások mellé Hollandiában. Az ABB a tavalyi év folyamán világszerte is több, gyorstöltő-állomások üzembe helyezésével kapcsolatos megrendelést nyert. Az egyik legnagyobb volumenű megbízást az észt kormány adta, az ABB ennek köszönhetően 200 darab gyorstöltőt telepít, teljesen lefedve a balti ország területét.

„Az ABB egyenáramú rendszerei körülbelül negyed óra alatt képesek újratölteni az elektromos járművek akkumulátorait, míg váltóáramú megoldással ugyanez nyolc óráig is eltarthat, ezért környezetvédelmi szempontból is jelentős az új MOL kúton alkalmazott technológiánk. A töltőoszlopok elektronikai egységeit Magyarországon gyárttatjuk, amely további előnyökkel jár a környezetvédelem szempontjából.” – mondta Tanja Vainio, az ABB Kft ügyvezető igazgatója.

„A jövő töltőállomásának kialakítása során az első perctől arra törekedtünk, hogy bebizonyítsuk: a tudatos környezetkímélés és a tankolás nem zárja ki egymást." - mondta Pánczél Andrea a MOL magyarországi kommunikációs igazgatója. "A projekt kivitelezésekor olyan környezetvédelmi megoldásokat alkalmaztuk, mint például az újrahasznosított papírból készült bútorok illetve olyan úttörő jellegű, környezetbarát technológiákat helyeztünk üzembe, mint például a tetőbe integrált napelemes elektromos energiatermelő rendszer és az ABB gyorstöltője."

Az elektromos közlekedés piacának kiszolgálására az ABB termékpalettájában megtalálhatók a lakossági és kereskedelmi használatra kifejlesztett egyenáramú gyorstöltők, váltóáramú normál töltőoszlopok, valamint a töltőállomások hálózati, akár országos üzemeltetésére szolgáló integrált fizetési, távfelügyeleti szoftver megoldások.

Az ABB Kft. a hazai E-Mobility Network egyik alapító tagja. A szövetség célja, hogy támogassa a jövő környezetbarát közlekedési formájának hazai elterjedését és ösztökélje a felelős gondolkodásmód elterjedését. A Pike Research piackutató cég előrejelzése alapján a jelenlegi 114 000-ről 5,2 millióra nő az elektromos autók száma 2017-ig globálisan, az ezzel párhuzamosan kiépülő infrastruktúra pedig több milliárd dolláros üzletet jelenthet.

Az ABB (www.abb.com) nemzetközi vállalatcsoport vezető szerepet tölt be az energetikai és automatizálási technológiák területén; lehetőséget teremt ügyfelei számára, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a tevékenységük okozta környezeti ártalmakat. Az ABB csoport a világ több mint 100 országában működik és körülbelül 135 000 alkalmazottat foglalkoztat. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.

  •   Elvet
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Nyomtatás
   • Email
  •   Elvet
  seitp202 cfa33f68094be3fec12579d7002c95f4